You are here: Home » Windows » Windows 2003 Dhcp Sunucuyu Winows 2008 Sunucuya Taşıma

Windows 2003 Dhcp Sunucuyu Winows 2008 Sunucuya Taşıma

Windows 2003 işletim sistemi üzerinde DHCP rolü ile yapılandırılmış bir sunucunuz varsa ve bu DHCP sunucuyu Windows 2008 sunucuya taşımak istiyorsanız çok kısa sürede ve kullanıcılar bu durumdan hiç etkilenmeden taşıma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Öncelikle Windows 2003 sunucu üzerinde aşağıdaki komutu çalıştırarak tüm scope bilgilerini c:\ dizini altına dhcpdatabase.dat olarak kaydedelim

netsh dhcp server export C:\dhcpdatabase.dat all

Bu aşamadan sonra oluşan dhcpdatabase.dat dosyası bizim scopelarımızda tanımlı tüm bilgileri içeriyor.

Windows 2008 sunucu üzerinde DHCP rolünü aktifleyin.

Bu aşamada Windows 2003 sunucu üzerindeki Dhcp servisini stop edebiliriz.

Daha sonra DHCP rolü aktiflenmiş Windows 2008 sunucunuz üzerinde DHCP servisinin çalıştığından emin olun.

Yukarıdaki gibi bir ekran sizi karşılıyorsa sorun yok, DHCP sunucunuz hizmet vermeye hazır demektir.

 

Şimdi de aşağıdaki komut ile export ettiğimiz ayarları yeni DHCP rolü aktfilenmiş Windows 2008 sunucumuza import edelim. (dhcpdatabase.dat dosyasını yeni sunucunuzun c:\ dizini altına kopyalamayı unutmayın)

netsh dhcp server import c:\dhcpdatabase.dat > c:\logs.txt

Import işlemi aşamasında oluşan loglar c:\logs.txt dosyasına yazılacak. Bu dosyayı açarak durumu gözlemleyebilirsiniz. Bu aşamada sorun yaşarsanız DHCP servisini stop edin ve c:\windows\system32\dhcp\dhcp.mdb dosyasını silin. Ardından DHCP servisini tekrar start edin. Bu durumda yeni bir dhcp.mdb dosyası oluşacaktır. Servis start olduktan sonra yukarıdaki komut ile import işlemini tekrarlayın. Bu oluşabilecek problemleri çözecektir.

Evet tüm scope bilgileriniz yeni sunucunuza gelmiş olmalı, eğer gelmediyse DHCP servisini stop/start etmeniz yeterli olacaktır.

Farklı scopelar farklı Vlanlar’dan DHCP sunucunuza erişmek isteyecektir. Bu durumda DHCP sunucunuzun ip adresi değiştiğinden switch-router üzerinde de bu bilgiyi değiştirmelisiniz.

Switch-router üzerinde konfigurasyonu görüntülediğinizde herhangi bir interface üzerinde ya da vlan interface konfigurasyonunda,

ip helper-address  10.0.0.5 benzeri kayıtlar görmelisiniz ki bu satırda gördüğünüz adres eski DHCP sunucunuzun adresini gösteriyor olmalı.

Bu adresi yeni DHCP sunucunuzun ip adresi ile değiştirmeniz farklı Vlanlardaki makinaların DHCP sunucunuza erişmesi için yeterli olacaktır. Daha detaylı bilgiyi http://www.ipbalance.com/tcpip/dhcp/107-how-to-use-ip-helper-address-to-connect-remote-dhcp-server.html adresindenden ya da google’dan alabilirsiniz.

Yeni sunucunuz üzerinde farklı scopeların sorunsuz ip aldığının testini yaptıktan sonra eski makinadaki DHCP rolünü kaldırabilirsiniz. Bu rolü kaldırmasanız bile DHCP servisinin manual olarak çalışacak şekilde ayarlamayı unutmayın, ilk restartta ortamda 2 DHCP sunucu olmasını istemesseniz tabi 🙂

 

Umarım faydalı bir paylaşım olmuştur, yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle…

 

Kaynak : http://networkadminkb.com/KB/a249/how-to-migrate-dhcp-from-windows-2003-to-windows-2008-r2.aspx

Filed under

Windows

| Tags:

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.